Leertraject voor management

Leertraject voor het Auris-management is zeven maanden geleden gestart. Wat wordt er gedaan en hoe ervaren de deelnemers het leertraject.

Auris is op weg om de expertiseorganisatie op het gebied van spraak, taal en gehoor in het onderwijs en de zorg te zijn. Daarvoor is onder andere een lerende organisatie nodig. Die ontstaat niet vanzelf. Zo zijn de teams binnen Auris niet groter dan 20 à 25 mensen. Een teamleider kan zo voldoende aandacht geven aan de ontwikkeling van het team en de individuele teamleden. Binnen Auris werken we met het FLO-model (fundament lerende organisatie). Om dit goed te kunnen doen, volgt het management (teamleiders, directeuren en hoofden) een leertraject.

Begin maart dit jaar was de aftrap. De teamleiders en directeuren en hoofden zijn ingedeeld in kleine groepen, de zogenoemde basiskampen. Daarnaast worden er workshops en masterclasses georganiseerd die de deelnemers zelf kunnen uitkiezen. Je moet dan denken aan een workshop kwaliteitsmanagement, onderzoek of financiën en een masterclass over Nieuwe leiders www.nieuweleiders.nl. Inmiddels zijn we zeven maanden verder. Lees de ervaringsverhalen van één van de opleiders en drie teamleiders.

Mientje Fluyt

Mientje Fluyt is vanuit haar bedrijf ‘De ontwikkelgroep’ nauw betrokken bij het leertraject. Ze heeft samen met een team van Auris gewerkt aan de invulling van het leertraject. ‘Na de inspiratiedag bij Radio Kootwijk in maart, konden de groepen net voor de zomervakantie nog digitaal kennismaken en na de zomervakantie zijn we echt van start gegaan in de basiskampen. Een start die over het algemeen als goed bestempeld kan worden. In aanvang was er zeker nog scepsis. Deelnemers vroegen zich af wat ze hier nu eigenlijk kwamen doen? Deden ze het dan nu niet goed genoeg? Is het de tijd wel waard? Aan het einde van de dag was er meer duidelijkheid over de insteek van het leertraject en de opbouw van het programma. Deelnemers vonden het goed om elkaar beter te leren kennen. Ik zag het als een mooi begin van een leergemeenschap in wording. Het met elkaar kunnen leren is iets waar veel teamleiders enthousiast over zijn. Tijdens dit leertraject scherpen we de vaardigheden aan die een leider nodig heeft om de ingezette koers toekomstbestendig te realiseren. Een belangrijke leidraad in het leertraject is het daadwerkelijk in praktijk brengen van Auris als lerende organisatie. Dit doen we aan de hand van het model Fundament Lerende Organisatie. Ook leren de deelnemers van elkaar, door voorbeelden uit de praktijk te bespreken. Het leertraject draagt bij aan het ontwikkelen van gezamenlijke beelden en een gezamenlijke taal. Ook al zijn we van start, het is nu alweer spannend. Wendbaarheid is een groot goed in deze tijd. Covid-19 vraagt van ons allemaal weer om zaken bij te stellen. Tegelijkertijd willen wij ook de bedoeling van het leertraject blijven realiseren. Door de beperkende maatregelen is niet alles meer mogelijk wat wij voor ogen hadden. Maar af en toe de tijd nemen om van gedachten te wisselen met elkaar en daarin te leren is al een waardevol effect van het leertraject.’

Renate van den Berg

Teamleider zorg

Wat vind je van het leertraject tot nu toe? Het traject is tot nu toe inspirerend, intensief en ik ben nog zoekende naar wat ik hier uit kan halen voor de professionals in de teams en mezelf. Wat hoop je te gaan leren de komende tijd? Ik hoop tijdens de bijeenkomsten, workshops en masterclasses te leren hoe ik de fundamenten van een lerende organisatie kan vertalen naar het dagelijks werk van teamleider. We zijn binnen Auris sterk in het beredeneren hoe we zaken willen oppakken en ik wil graag ook die stap verder zetten. Wat gaan je collega’s in het team er van merken dat je dit leertraject volgt? Dat professionalisering een onuitwisbare plek krijgt binnen ons team en er ruimte en stimulans is voor het onder de loep nemen van je eigen leerproces. Ik hoop dat we vaker gezamenlijk stilstaan bij wat we doen en waarom we dit doen en we zo nodig patronen kunnen doorbreken.

Frans de Groot

Teamleider so

Wat vind je van het leertraject tot nu toe? Ik had geen flauw idee wat ik kon verwachten. De lerende organisatie was voor mij een titel uit een ver verleden. Ik had mij toen verdiept in Kaizen die toendertijd overgewaaid kwam uit Japan. De essentie was dat personeel vergissingen en fouten vooral niet moeten verstoppen, maar gestimuleerd moeten worden om fouten toe te geven zodat ervan geleerd kon worden. De plan-do-check-act is een visualisatie van het Kaizen proces. Ik was benieuwd welke kant Auris op zou gaan met de lerende organisatie. Met enige weerstand ging ik naar het verre Kootwijk maar ik vond het een heel leuke en goede dag. Het bleek de vooravond van de coronaperiode te zijn waarin veel en dus ook dit leertraject tot stilstand kwam. Op 14 september was de volgende bijeenkomst in Hotel de Valk in Dordrecht. Ook toen had ik geen flauw idee wat ik kon verwachten en ging er blanco naar toe. Het was vooral een kennismaking met de mensen uit het leerteam. Er werden mooie levensverhalen verteld en daarbij was het de bedoeling dat je als leider nadacht welke invloed jouw geschiedenis op jouw leiding geven heeft. Ik vind het fijn dat met de mail die wij deze week ontvangen het plan wat concreter wordt, dat is voor mij wel nodig. Wat hoop je te gaan leren de komende tijd? Ik weet het eigenlijk nog niet. Ik wil onderzoeken of Auris zich niet te veel tot een ‘blauwe organisatie’ (structuur en regels) aan het ontwikkelen is. Ik krijg soms dat gevoel en ik zou dat erg jammer vinden. Wat gaan je collega’s in het team er van merken dat je dit leertraject volgt? Van de dingen die tot nu toe aan bod geweest zijn zullen collega’s niet heel veel merken. Behalve misschien dan het verhaal van King Lear die niet open stond voor kritiek en dat wil ik wel (proberen) en past volgens mij heel goed bij een lerende organisatie (en bij Kaizen).

Anita Johanisse

Teamleider zorg

Wat vind je van het leertraject tot nu toe? Denk met enige regelmaat nog terug aan de inspiratiedag en kan de essentie van die prachtige dag vol veroverende ontmoetingen in Kootwijk nog voelen. De digitale eerste ontmoeting met de eigen leergroep voor de zomer was ondanks ZOOM-gedoe verrassend diepgaand en gaf me vertrouwen in het vervolg. Begin september was het eerste ‘echte’ live basiskamp. De duiding uit Kootwijk: ‘Wat is voor jou en Auris werkelijk van waarde’ was op deze eerste dag in onze groep werkelijk relevant. Vooral om te ervaren hoe dat tot op de dag van vandaag terugkomt in ieders persoonlijke leiderschap en leeruitdagingen. Wat hoop je te gaan leren de komende tijd? Leidinggeven en je leidersrol vervullen is een vak. Je bent steeds bezig met het bereiken van volgende niveaus en dit leertraject helpt mij daarin scherp te blijven. Ik ben geboeid door professionalisering van de individuele professional en teamleerdoelen. Als deze samenkomen geeft dit een impuls aan de verdere verbetering van teamprestaties en het werken aan een expertiseorganisatie. Daar wil ik de komende tijd graag meer over leren. Wat gaan je collega’s in het team ervan merken dat je dit leertraject volgt? Ik ga mijn team actief uitnodigen om tot openhartige uitwisseling te komen over wat ze nodig hebben om tot nog betere (leer en verbeter) prestaties te komen. Ik versterk de cultuur van open communicatie en feedback door teamleden geregeld te bevragen over mijn leiderschap en valkuilen en sterke punten en hoe we samen leren met elkaar. Onderlinge verschillen en diversiteit in het team zie ik als kansen. Ook vind ik het belangrijk dat teamleden positieve krachtige leerervaringen en inzichten met elkaar delen.