Een van de zeven
Auris heeft zeven strategische doelen. Een daarvan is zinnig en zuinig. In dit artikel gaat het over de financiering van Auris Zorg.
‘Samenwerken aan een mooie (financiële) toekomst voor Auris zorg’
Begin januari 2020 veranderde de manier waarop Auris door de zorgverzekeraar haar behandelingen vergoed krijgt. Dit kan voor Auris-zorg mogelijk grote financiële gevolgen hebben. Voorheen vergoedde de zorgverzekeraar de tijd die de medewerker besteedde aan een cliënt met een uurtarief. Sinds januari ontvangen we voor de meeste cliënten een vast tarief per maand waarbinnen alle activiteiten gedaan moeten worden. Dit is dan ook de aanleiding om ons huidige zorgaanbod binnen deze nieuwe financiering te beoordelen. Naast de mogelijke risico’s die we lopen zien we deze situatie ook als een mooie kans om ons huidige aanbod verder te ontwikkelen en daarin gebruik te maken van innovatie.
Over de aanpak
In het najaar van 2019 ging een projectgroep van start met vertegenwoordiging vanuit alle regio’s (teamleider of behandelcoördinator). De groep werd door verschillende adviseurs vanuit de Auris ondersteunende diensten (AOD) ondersteund. In december 2019 heeft de projectgroep een brainstormsessie georganiseerd waarin vanuit alle regio’s verschillende collega’s uit de zorg konden meedenken over het huidige en nieuw te ontwikkelen zorgaanbod. Daarna heeft de projectgroep op basis van de opgehaalde ideeën negen scenario’s beschreven. De scenario’s en een advies welke het meest succesvol zijn, zijn aangeboden aan de stuurgroep en ook besproken met de afdeling onderzoek en de ondernemingsraad.
Auris in vergelijking met collega instellingen
De projectgroep vergeleek ons huidige aanbod ook met onze collega instellingen, Kentalis, Pento en NSDSK. De uitkomst is dat de instellingen allemaal anders werken. Bijvoorbeeld gaan cliënten bij Auris vaker naar de behandelgroep (drie dagen) dan bij de andere instellingen (twee dagen). Met de komst van de nieuwe financiering is het goed om daar kritisch naar te kijken. We willen de kosten in balans krijgen en houden met de uitgaven, zonder kwaliteit te verliezen.
Over de scenario’s
Uit die negen scenario’s koos de stuurgroep er drie die waarmee de projectgroep weer aan de slag gaat. Het gaat om de volgende scenario’s:
- Mogelijk verminderen van het aantal behandeldagen met behoud van kwaliteit van zorg. In dit scenario onderzoeken we ook de mogelijkheden tot innovatie in ons zorgaanbod.
- Mogelijkheden onderzoeken om het aantal cliënten per behandelgroep te vergroten.
- Mogelijkheden van de inzet van innovatieve middelen om de behandeling te verstevigen en ouders thuis nog beter te ondersteunen in begeleiding van hun kind.
Over de voortgang
De volgende stap is om te onderzoeken of de scenario’s om te zetten zijn naar werkbare plannen. Daarbij willen we graag gebruik maken van de expertise de zorgmedewerkers. Daarom halen we per regio zoveel mogelijk informatie bij hen op. Naast de inhoudelijke ontwikkelingen zoeken we een goede balans tussen personele en financiële uitgangspunten binnen de scenario’s. De projectgroep maakt op basis van alle ideeën één Aurisbreed aanbod met een voorstel tot implementatie per regio voor de stuurgroep. Naar verwachting ontvangt de stuurgroep in het voorjaar 2021 dit voorstel.
Denk je ook mee?
Het staat vast dat niet alles kan blijven zoals het is. Maar we zijn ervan overtuigd dat we met elkaar ons zorgaanbod kunnen verbeteren en tegelijkertijd de organisatie financieel gezond kunnen houden. We nodigen de zorgmedewerkers dan ook van harte uit om hierin mee te denken.